2018. október 8., hétfő

Lekváros bukta


Hozzávalók:

5dkg light vaj (pl. Lidl vagy Tesco light növényi zsiradék, de goldessa light sajtkrémmel is helyettesíthető, ez utóbbi még alak-barátabb ;)
Csipet só
1 egész tojás
1 dl meleg tej
1/2 friss élesztő (2,5 dkg)
3 e.k. dw 1:4 cukorhelyettesítő, vagy Szafi fitt 1:4

+1db tojás a kenéshez (én mostanában nem kenem meg, úgy is szép aranyszínűre sül ;)

Az élesztőt a meleg tejben hagyjuk, hogy szétmálljon, majd a liszthez adjuk. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és egy órán keresztül meleg helyen, letakarva pihentetjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, téglalap alakúra, majd bevagdossuk kis téglalapokra. Megtöltjük cukormentes, sűrű lekvárral. Én a Sparban vett xilites szilvalekvárral töltöttem meg. (kb. 150g kell összesen)
Feltekerjük a buktákat: először kicsit behajtjuk a téglalap hosszabbik részeit, majd feltekerjük, így nem folyik ki a lekvár.
A buktákat megkenjük tojással.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

Ebből az adagból 12 db kisebb bukta lesz.

1db
107,25 kalória
6,5g fehérje
11,25g szénhidrát
2,25g zsír

2018 megjegyzés: ez a recept 2013-ban készült, azóta a xilites lekvár összetétele változott, már xilittel és eritrittel készül, így alacsonyabb kalória és ch tartalmú lett. A megadott adatok a régi lekvárral készítve érvényesek.



2 megjegyzés:

  1. Kedves Réka! Egy darab sütiben mennyi a ch? Köszönettel: Eszter

    VálaszTörlés
  2. Ezt még nem számoltam ki. De ha megsütöd, akkor ki tudod magadnak írni az alapanyagok segítségével. olyan 5-6g egyébként, attól is függ hány db-ra vágod a tésztát. Néhány receptemnél már számoltam és majd folyamatosan fel fogom tölteni mindhez az adatokat ;)

    VálaszTörlés

Ch csökkentett, alakbarát fahéjas-meggyes sütemény

  Hozzávalók: A receptjeimben felhasznált alapanyagokat   itt  tudod kényelmesen, egy helyről, kedvező áron beszerezni ;) Tészta: 100g dw -5...