2014. augusztus 21., csütörtök

Rakott kel

Az egyik kedvenc ebédem, vacsorám. Kétféleképpen szoktam készíteni, mikor hogy kívánom. :)

Vacsorára is tökéletes elkészítés mód:
Igazán alakbarát lesz ez az étel, ha 12%-os tejföl helyett Pilos 3%-os kefírrel vagy 0,1%-os joghurttal készítjük, pulykahúsból. De volt, hogy már a zabpelyhet is "kifelejtettem" belőle ;) Ez a változat bátrabban fogyasztható vacsorára is a fogyni vágyóknak ;) Aki azonban súlyt tart vagy csak egészségesebben szeretne étkezni, az nyugodtan tegye bele azt a 2 e.k. zabpelyhet ;)

És az eredeti Alakbarát verzió, ahogy a legjobban szeretjük: (A lent megadott adatok erre a leírásra vonatkoznak)


Hozzávalók:

1kg  kelkáposzta
3dkg zabpehely
50 dkg darált hús
1 e.k.Oliva olaj
1 fej hagyma
1 nagy pohár 12%-os  tejföl

bors
pirospaprika
fokhagyma-granulátum



Elkészítés:

A kelkáposztát leveleire szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Az olajon a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk, lehúzzuk a tűzről, és a pirospaprikát belekeverjük, felöntjük kis vízzel, és rátesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagyma-granulátummal és puhára főzzük. Hozzáadjuk a zabpelyhet és kicsit állni hagyjuk, hogy megpuhuljon benne. Egy jénai aljára tesszük a megfőtt káposztaleveleket, ráöntjük a darált húst egyenletesen elosztva. A tejföl felét szétkenjük a húson. A káposztalevelek másik felét a húsra tesszük és a maradék  tejfölt elkenjük a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

Az egész tepsi rakott kel értékei:

1565 kalória
146,7g fehérje
116g szénhidrát
31,2g zsír

Kb. 5-6 adag étel lesz a fent leírtakból.





2 megjegyzés:

  1. Koszi szepen a receptet! Ez az egyetlen recept, ahol a kaposzta mennyisege vegre konkreten meg van adva. A tobbi recept kozott is fogok bogaraszni :-)

    VálaszTörlés

Ch csökkentett, alakbarát fahéjas-meggyes sütemény

  Hozzávalók: A receptjeimben felhasznált alapanyagokat   itt  tudod kényelmesen, egy helyről, kedvező áron beszerezni ;) Tészta: 100g dw -5...